2013 m. birželio 30 d., sekmadienis

Ką reiškia užrašai ant kvepalų dėžutės?

Kvepalais nesidominčiam žmogui juos išsirinkti gali būti sudėtinga užduotis. Egzistuoja daugybė kvepalų rūšių ir prekinių ženklų. Jie dažnai būna parduodami skirtingo dydžio buteliukuose ir pakuotėse. Labai dažnai kvepalai būna paženklinti daugeliui žmogui neaiškiais, negirdėtais terminais.

Žmonės dažnai klausia, ką reiškia ant kvepalų užrašyti terminai: „Parfume extract“, „Eau de Parfum“ ar „Eau de Toilette“. Šiame straipsnyje nutrauksime paslapties skraistę nuo šių terminų.

Perfume extract (PE). Tai brangiausi ir kartu didžiausios koncentracijos kvepalai. Jų koncentracija siekia nuo 15% iki 40%. Kartais jie vadinami “Pure Parfum” arba ”Perfume Oil”. Tai brangiausia kvepalų rūšis. Taip pat ši kvepalų rūšis būna parduodama pačiuose mažiausiuose buteliukuose. Tiesa, taupiai ir saikingai naudojant jų gali užtekti ne vieneriems metams.

Eau de Parfum (EDP). Alkoholio pagrindu sukurti kvepalai, kurių kvapniųjų medžiagų koncentracija siekia 10 – 30 procentų. Paprastai, parduotuvėse regime būtent šio tipo kvepalus.


Eau de Toilette (EDT). Tai 5 – 10% koncentracijos kvepalai, kurių sudėtyje yra alkoholio ir vandens. Tiesioginis šio termino vertimas būtų „tualetinis vanduo“. Toks pavadinimas šiai kvepalų rūšiai prigijo dėl to, kad šiuos kvepalus naudodavo vonios kambaryje iškart nusiprausus.

Eau de Cologne (EDC). Mažiausios koncetracijos kvepalai. Kvapniųjų medžiagų šio tipo kvepaluose bus nuo 3 iki 8 procentų. Teigiama, kad pavadinimas „Cologne“ kilo nuo Vokietijoje esančio miestelio pavadinimo. Jame gyveno žymus italų kilmės kvepalų kūrėjas Santa Maria Maggiore, kuris savo kvepalams suteikė miesto pavadinimą. Savo laiške broliui jis rašė, kad šių kvepalų aromatas primena ankstyvą pavasario rytą Italijoje.

Kaip supratote, kuo didesnė kvapniųjų medžiagų koncentracija, tuo ilgiau bus jaučiamas kvapas. Taip pat reikia prisiminti, kad skirtingos kvapniosios medžiagos turi skirtingas savybes. Taigi, net kai kurie silpnesnės koncentracijos kvepalai Jums gali tikti geriau.

Vakarui labiau tinka stipresnės koncentracijos kvepalai. Tuo tarpu dieną derėtų rinktis švelnesnių kvapų ir mažesnės koncentracijos kvepalus. Ypač neskoninga naudoti stiprius kvepalus einant į darbą ar svarbų susitikimą. Kvapai gali blaškyti Jūsų ir aplinkinių dėmesį ar net trukdyti susikaupti.


1 komentaras: