2013 m. birželio 30 d., sekmadienis

Ką kvepalų aprašymuose reiškia žodžiai Viršutinė (pradinė) nata, Širdies (Vidurinė) nata, Bazinė, pamatinė (baigiamoji) nata?

Aromatas atsiskleidžia palaipsniui, per 3 pakopas:

Pirmoji pakopa – pradinis įspūdis, kurį mes susidarome apie aromatą, papurkštą ant odos. Jis vadinasi Viršutinė nata. Jis trunka mažiau negu minutę, nes šioje natoje vyrauja silpnai fiksuojami komponentai, tokie kaip citrusai, žaluma.

Antroji pakopa – Širdies nata – pasireiškia iškart po Viršutinės natos, kai tarp odos ir parfumo prasideda cheminė reakcija.


Dar po dešimties minučių (kartais greičiau) pasireiškia Baigiamoji, Bazinė, nata. Ji dar vadinama šleifu.

Tik sulaukę visų trijų natų, tai yra ne anksčiau kaip po 15 minučių, galime susidaryti tikrą įspūdį apie aromatą. Kaip mes įsidėmime, įsimename bet kurį aromatą – tai greičiausiai Širdies natos ir Šleifo derinys. Paskutinėje pakopoje dažniausiai yra patalpinami aromatų fiksatorius ir stiprios aromatinės medžiagos, tokias kaip ambra, muskusas, prieskoniai, sandalas ir kt. Jeigu šios medžiagos aromate vyrauja – jis yra stiprus ir ilgai išliekantis, o jeigu šių medžiagų aromate nėra daug - žmogus suvokia tokį aromatą kaip lengvą, gaivų. Jis, kaip taisyklė, nėra ir toks ilgai besilaikantis.

www.parfumelit.lt

1 komentaras: